Hockessin Public Library | New Castle, Delaware

10,000 SF expansion | 13,000 SF renovation | information commons | 85-person community room | children's library | young adult area | general collections
The expansion of the Hockessin Public Library is conceived as a pair of pavilions in the landscape. Simple and direct in their expression, the pavilions add 10,000 square feet of space to the 13,000 square foot library including a new Children’s Collection and a Community Meeting Room while also clarifying visitor circulation. An updated and more contemporary expression is achieved through the re-skinning of the entire building in a restrained material palette of stucco and fritted glass. The ceramic pattern on the glazing shields intense sunlight and recalls the hanging foliage of the willows in the adjacent park. The cantilevered Children’s Reading Room floats above the floodplain to create more useable space than allowed on the site and gestures to the park embracing the landscape and capitalizing on views. The expansion allows for a significant increase in the overall collections and the seating to meet the demands of a growing community.