Campus Commons | The State University of New York at New Paltz

15,000 SF addition | 13,000 SF renovation | commons | food court | scholar's study | meeting rooms | entertainment center | student ID office | bookstore
The Student Union Building expansion at the State University of New York at New Paltz is inspired by the regional landscape of the Hudson River Valley where it located. The 'crystalline palisade' is set on a plinth of an existing concrete brutalist building. The expressive form of the addition and its transparency makes it an ideal setting for studying and convening with fellow students and faculty members. The building’s form, which is a sculptural interpretation of the nearby Shawangunk palisade in the Catskill Mountains, is intended to spark inquiry and discovery – mirroring a student's journey through the university. The evocative addition has changed the image of the University from an uninspired functional campus within the ubiquitous State University system to a site specific special place reflecting its unique location in the Hudson River Valley.