Monmouth Battlefield State Park Visitor Center | Manalapan, New Jersey

10,000 SF addition | 6,000 SF renovation | gallery | orientation theater | museum store | multi-purpose classrooms | archeological lab | LEED Silver
The Monmouth Battlefield State Park Visitor Center is a portal and orientation to a historic battlefield that figured prominently in the American Revolutionary War. The building replaces an underutilized structure built for the Bicentennial with a more open pavilion that places primacy on the landscape of the battlefield as an important artifact. Through its siting and generous use of large expanses of glass, the pavilion dramatically changes the visitor experience while framing views of the battlefield that were previously obscured. Sited at the top of Combs Hill overlooking the Battlefield, the pavilion is conceived as a modern day primitive hut, templar in its siting, but diminutive in its appearance. Like a floating cloud above the summit, the visitor center is a one story structure that creates a cantilevered roof that frames views and protects the exhibits from solar gain.